Wasabi, latinsky Wasabica japonica a česky japonský křen, je velmi podobný našemu českému křenu, liší se však barvou. Wasabi křen je světle zelený.Ostrost wasabi způsobuje Allylisothiokyanát, který se uvolňuje rozbitím buněk oddenku.Wasabi je velmi zdravé – kompletně vám protáhne nosní dutinu a navíc obsahuje vitamín C, minerály, vápník, draslík či hořčík. V Japonsku lze zakoupit wasabi oddenek, pastu nebo prášek. V Evropě se wasabi prodává spíše ve formě pasty a prášku.
Návod na přípravu: Křenový prášek je určen k přípravě pasty, která vznikne jednoduše smícháním prášku s vodou. Pasta je nezbytnou ingrediencí při výrobě nigiri sushi (bochánku rýže s plátkem ryby) a omáčky sashimi (smíchané wasabi pasty a sojové omáčky), ve které se suši namáčí. Používá se ale také k dochucení různých omáček či například na nudle soba. Při vytváření pasty si s křenovým práškem můžeme pohrát – při správné hustotě lze vytvářet různé tvary, jako například lístečky či kytičky.
Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.